Lapas karte

Jaunumi

Kā lai izaudzē?

01.03.2021 - 31.03.2021 kur : Zantes pamatskola

img_20210309_102009.jpgMarta mēneša tēma jauktās grupas bērniem bija "Kā lai izaudzē?". Mēneša sākumā sarunā ar bērniem secinājām, ka, viņuprāt, aug dzīvnieki, mati un nagi, kājas, augi un arī paši bērni. Katram augšanas procesam ir nepieciešams laiks. Tā kā audzēšanas laiks ir tikai mēnesis, tad kopīgi izvēlējāmies audzēt augus.

Marta mēnesī, jauktās grupas bērni, plaucēja dažādu koku un krūmu zarus,stādīja sīpolus, sēja zirņus, pupas un kviešus.

Pastaigas laikā, pirmajā marta nedēļā, norāvām plūmes, bērza, kastaņas, ceriņa un dzeltenās akācijas zaru. Atnesām uz grupiņu un ielikām vāzē, kurā ielējām ūdeni. Pēc nedēļas jau varējām vērot koku lapas un ziedus. Visātrāk saplauka ceriņu lapas, bet visvēlāk kastaņa. Plūmes un dzeltenās akācijas ziedi uzplauka reizē. Kastaņas pumpurā bija paslēpies mazs zaļš tārpiņš. To  ieraudzījām tikai tad, kad kastaņa bija atplaukusi. Problēmsituācija - ko tagad darīt ar tārpiņu? Bērni teica, ka ir jāiznes laukā un jānoliek zālītē. Un tā arī izdarījām.

Vēl pirmajā nedēļā bērni iestādīja sīpolus. Pēc tam tos aplēja un nolika uz palodzes augt. Auga ļoti labi. Lai sīpoli augtu, tie ir ik pa trim dienām jāaplej. 

Otrajā nedēļā sējām pupu un zirni. Diemžēl, mums neuzdīga neviena pupa, taču zirņi gan. Garākais zirnis izauga 32,5 cm, bet īsākais 7 cm garš. Zirņus vajadzēja liet reizi 5 dienās.

Trešajā nedēļā sējām kviešus. Tiem ļoti patika augt mūsu grupiņā. Sadīga pāris dienās. 14 dienā jau bija izstiepušies tik gari, ka gāzās ārā no trauka. Kviešus var liet reizi nedēļā. 

Ceturtajā nedēļā iesējām "pārsteigumu", ko šobrīd neatklāsim. Kā arī gatavojoties Lieldienām, iesējām  kviešus olu čaumalās.

Šajā mēnesī darbojoties, bērni nonāca pie šādiem secinājumiem:

1. Visātrāk var izaudzēt koku lapas un ziedus, plaucējot dažādu koku un krūmu zarus.

2. Sēklas var būt dažādu izmēru, krāsu un formu.

3. Lai kaut kas izaugtu, ir nepieciešama augsne, sēkla, siltums, mitrums, gaisma. Un, lai augi augtu, tiem tāpat kā mums ir nepieciešams arī gaiss.

Šādi darbojoties, mēs ātrāk ienesām grupiņā pavasari!

                                                                                                                                                   Skolotāja Ieva

Lasīt visu ziņu galerija (47)

Interneta pieejamības uzlabošana iestādē!

25.03.2021

whatsapp_image_2021_03_25_at_10_30_12.jpgLai nodrošinātu interneta tīkla pieejamību visā izglītības iestādē, sadarbībā ar Miktotik, izglītības iestādē ir uzstādīti četri WiFi rūteri interneta tīkla pārklājuma nodrošināšanai mācību telpās mācību procesa nodrošināšanai. 

Paldies MIKROTIK par dāvinājumu!

Lasīt visu ziņu galerija (2)

Pasaules ūdens diena jauktās pirmsskolas grupas bērniem

22.03.2021 kur : Zantes pamatskola

img_20210322_wa0026.jpg

Šogad, 22. martā, tiek svinēta Pasaules ūdens diena. Latvijā šo dienu atzīmē jau no 1996.gada. Tātad jau 25 gadus. Šī diena ir starptautiskas svinības un iespēja aicināt ikvienu pievērst uzmanību ūdens resursu nozīmei un ilgtspējīgai apsaimniekošanai, mudinot sabiedrību domāt ne vien par savas, bet arī nākamo paaudžu veselību un izdzīvošanas iespējām.

Šodien jauktās grupas bērniem bija 3 uzdevumi:

1. Pareizi iemācīties nomazgāt rokas, taupot ūdeni.

2. Dodoties pastaigā, pievērst uzmanību redzamajam ūdenim dabā.

3. Veikt eksperimentu ar krāna, peļķes un kausēta sniega ūdeni, lai eksperimenta beigās izsecinātu, kurš no šiem 3 ūdeņiem ir kvalitatīvāks un lietojams uzturā.

Lielu paldies vēlos pateikt vecākiem par sadarbību!

  

                                                                                Skolotāja Ieva

Lasīt visu ziņu galerija (25)

Karjeras izglītība

1231312.jpg

Attālināto mācību laikā karjeras izglītības nodarbības notiek Zoom platformā, kas dod lielisku iespēju iepazīties ar dažādām profesijām.

22.02 notika nodarbība “112”, kuru vadīja lektore I.Bergmane. Skolēni uzzināja par ugunsdrošības pasākumiem, par ugunsdzēsēja profesiju, kur mācīties šo profesiju, kādas prasmes nepieciešamas darbiniekiem. Interesanta bija video filmiņa, kuru demonstrēja, lai uzskatāmi parādītu , kā neapdomīga rīcība nodara kaitējumu cilvēku drošībai.

8.03 notika nodarbība, kuru vadīja  Valsts policijas kinoloģijas nodaļas darbinieki Edgars Kaulakāns un Laura Elīna Pērkona. Skolēni uzzināja, ka kinoloģija ir zinātne par suņiem, to dresēšanu, jaunu šķirņu veidošanu. Speciālistus, kas dresē suņus, sauc par kinologiem, kā arī to, ka ir dažādu veidu kinologi un suņi tiek speciāli trenēti attiecīgajam dienestam-pazudušu cilvēku meklēšanai, narkotiku, sprāgstvielu meklēšanai u.c.

Direktores vietniece audzināšanas jomā Tija Tripāne

541. Zantes mazpulka veikums!

13.jpg

Šogad aprit 10 gadi kopš “Mazpulcēniem”, jaunajiem saimniekiem, sadarbībā ar  “Ezerkauliņi”, ir iespēja savu izaudzēto lauksaimniecības kultūru piedāvāt “Maxima” klientiem. Arī Zantes mazpulcēni vienmēr ir bijuši starp čaklākajiem dārzeņu audzētājiem

Šogad mazpulcēni audzēja pupiņas, lai jau safasētā veidā tās piedāvātu “Maxima” veikalos. Aizvadītajā gadā 31 mazpulcēns vasaru pavadījis, audzējot uzturā nozīmīgu proteīna avotu – pupiņas, kuru  izaudzētais apjoms sasniedz 320 kg un ir mērāms vairāk nekā 1500 kaltētu pupiņu paciņās.

 Pupiņu audzēšanā piedalījās 15 čaklākie mazpulki – 808. Puzes mazpulks, 139. Nīcas mazpulks, Sējas mazpulks, 541. Zantes mazpulks, Rēzeknes mazpulks “Taurenītis”, Stoļerovas mazpulks, Daugmales mazpulks “Dzirkstelīte”, 196. Bejas mazpulks, 36. Viesītes mazpulks, Valdemārpils mazpulks, 477. Nautrēnu mazpulks, 239. Kārķu mazpulks, Upesgrīvas mazpulks un Liepupes mazpulks.

No Zantes mazpulka pupiņas audzēja Marta Vanderzelle, Kristīne Liepiņa un Ralfs Krastiņš.

Projektā “No sēklas līdz sugām bagātām pļavām”, kuru sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu (LDF) realizēja 20 čakli jaunieši no visiem Latvijas mazpulkiem. Viņi savāca, izžāvēja, safasēja un nodeva vērtīgo pļavu augu sēklas. No Zantes mazpulka šo projektu veica Madara Krūmiņa.

Lasīt visu ziņu galerija (3)

Pārtikas ceļš!

photo_210131_152530_2.jpg

EKO aktualitātes janvārī

Janvāra mēnesī EKO skolu programmas ietvaros, skolā notika neklātienes pasākums – projekts – Pārtikas ceļš

Dalībnieki bija 5.-9.klašu audzēkņi. Projekta īstenošanā tika iesaistīti dažādi mācību priekšmeti: Dizains un tehnoloģijas, latviešu valoda, matemātika, dabas zinības, vizuālā māksla, sociālās zinības, vizuālā māksla, sports, angļu valoda.

Mērķis: Iepazīties ar pārtikas ražošanas procesu un ceļu līdz patērētajam.

Katrai klasei  bija izvelēta sava pārtikas grupa, un katrs skolēns izlozēja savu produktu, par kuru izstrādāt pētījumu.

  • 5.kl. –  Dārzeņi
  • 6.kl. – Augļi;
  • 7.kl. - Piena produkti;
  • 8.kl. – Graudaugu produkti;
  • 9.kl. – Ūdens veltes;



Darbā bija jāiekļauj:

  • Darba titullapa  
  • Produkta  izcelšanās vēsture;
  • Produktu ražotnes, ieguves  vietas utt.
  • Produkts skaitļos , mēros;
  • Sasaiste ar folkloru;
  • Enerģijas  patēriņš;
  • Iepakojuma noformējums, reklāmas dizains;
  • Produkta iesaiste ēdiena gatavošanā;


Darbs bija gana apjomīgs, interesants, daudzpusīgs -  pēc skolnieku atbildēm, un neparasts. Noslēguma ierosināja veidot vairāk tādus vispusīgus, izzinošus pasākumus, kas veidoti vadoties pēc jaunajām kompetencēm.

Lasīt visu ziņu galerija (3) galerija (15) galerija (10)

Zantes skolas EKO komandas un skolēnu līdzpārvaldes motivēšanas diena Kandavas Jauniešu centrā “Nagla”


19.oktobrī - Rudens brīvdienās 12 jaunieši no Kandavas novada Zantes pamatskolas 5.- 9.kl. devās uz Novada centru – Kandavu.
Kandavas jauniešu centram jau vairākus gadus ir sadarbība ar Zantes skolēniem.
Šoreiz paši aktīvākie, radošākie tika izvirzīti piedalīties motivācijas dienā. Tas ir kā pieredzes iegūšana un sevis pilnveidošanas pasākums. Ir jāredz ,kās notiek citur, kā darīt labāk, interesantāk.
Jauniešus iepazīstināja ar dažādiem projektiem, pasākumiem, kas darbojas novadā.
Centra vadītāja Ilze Gotfrīda stāstīja par to, cik nozīmīgs ir jaunietis savas dzīves veidošanā.
Jaunieši spēlēja spēles, piedalījās diskusijā par skolas un sava ikdienas tēla veidošanu.
 Zantes jaunieši runāja par EKO skolas darba virzieniem šajā mācību gadā, par pasākumiem kurus gribētu kopīgi realizēt.
Tā, kopīgi vienojās par Whatsapp grupu, kurā runāt par aktuāliem ar jaunatnes darbu saistītiem jautājumiem, informācijas apriti skolā un novadā. Plānojam kopīgu draudzības pasākumu ar kaimiņu skolām.
Vai izdosies? Noteikti vismaz mēģināsim!

Līdzpārvaldes vadītāja Marta un koordinatore sk.Elita

<>


Jaunākās galerijas