Lapas karte

Seminārs „Romu pārstāvju labāka pieeja darba tirgum”

14.03.2018

img_20180314_wa0001.jpg2018.gada 14.marta Latvijas Universitātes bibliotēkas semināru zālē, Kalpaka bulvāris 4, Rīgā, tika īstenots projekta „Latvijas romu platforma II: dialogs, līdzdalība un savstarpēja mācīšanās” ietvaros (līgums nr.763963-NRP2-LV) ar Eiropas Savienības programmas „Tiesības, vienlīdzība un pilsonība 2014 – 2020” finansiālo atbalstu.

Kultūras Ministrija aicināja dažādu uzņēmumu pārstāvjus, romu pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus un potenciālos darba ņēmējus, sociālos partneus, kā arī valsts un pašvaldību iestāžu pārstāvjus uz vērienīgu pasākumu.

Semināra mērķis bija veicināt sadarbību starp romu potenciālajiem darba ņēmējiem un darba devējiem, kā arī sociālajiem partneriem.

Pasākums tika plaši apmeklēts, proti: Daugavpils, Viļakas, Valmieras, Ventspils, Jelgavas, Rīgas, Limbažu, Dobeles, Sabiles un arī mūsu – Kandavas novada dalībnieki mija vārdus un rokasspiedienus pie rīta kafijas tases.

 

Semināra pirmo daļu sāka Kultūras ministrijas pārstāvji ar informāciju par projektu” „Latvijas romu platforma II: dialogs, līdzdalība un savstarpēja mācīšanās” un projektā ietvaros plānotājām aktivitātēm un “Īss romu situācijas raksturojums darba tirgū Latvijā”

Secinājumi, ka no Latvijā dzīvo apmēram 15 000 romu tautības pārstāvju, no kuriem ap 40 % ir bezdarbnieku. Pēc oficiālu aptauju datiem 82,3 % apliecina, ka darbā netiekot ņemti viņu etniskās piederības dēļ. Tādejādi Valsts Prezidents Raimonds Vējonis ir oficiāli parakstījis, ka romi pieder pie nabadzības un sociālo atstumtības riska grupas.

Otrā kārta sastāvēja no paneļdiskusijas, kur tika aicināti darba devēji: Raitis Apinis SIA „MAXIMA Latvija” Personāla vadības departamenta direktors, Sandra Blūmane           SIA „Viktorija B” vadītāja, Inguna Grīnberga SIA „Trialto Latvia” pārstāve, Diāna Krogzeme SIA „Krogzeme” valdes locekle, Elita Ose Zantes pamatskolas direktore.

Pasākuma vadītājs – mūsu novadnieks – Dainis Krauklis iepazīstināja visus klātesošos ar darba devējiem, deva viņiem vārdu un viņi atbildēja uz publikas interesējošajiem jautājumiem, kas arī bija ne mazums, jo paneļdiskusijas pamatuzdevums bija runāt par savu līdzšinējo pieredzi darba tirgū ar romu tautības pārstāvjiem un attieksmēm un stereotipiem.  Pasākuma vadītājs arī nodeva visiem klātesošajiem sveicienus no Vānes pamatskolas, uzņēmēja Edmunda Grīnberga un Kandavas novada priekšsēdētājas Ingas Priedes. Elita Ose visai niansēti pastāstīja par savām izjūtām un pieredzi darbā ar romu kolēģi, kurš gan esot savādāks, taču kļuvis jau visam kolektīvam sirdij tuvs! Par to Elitai visa zāle veltīja vētrainus aplausus! Kandavas novada un Zantes pagasta vārds izskanēja visas Latvijas priekšā ļoti pozitīvā nozīmē!

Trešā daļa bija darba grupas, kurās bija jāizstrādā tālāk virzības plāns nākotnei, kādi ieteicamie atbalsta pasākumi un risinājumi būtu veicami romu nodarbinātības līmeņa paaugstināšanai, ko pēc tam darba grupas demonstrēja un ministrija uzdeva mūsu novadniekam – Dainim Krauklim izstrādāt ziņojumu ar nākotnes redzējumu, kas parādītu labākus rezultātus romu nodarbinātības līmeņa paaugstināšanai.

Seminārs noritēja visai darbīgā, bet patīkamā atmosfērā. Kā atzina Elita ir bijis interesanti piedalīties arī kaut kā tādā, kas ir mazliet savādāk un kur valda arī citas mentalitātes emocijas un kultūras aspekti. Bet prieks arī, ka atkal pasaulē Kandavas novada vārds ir izskanējis īpaši pozitīvās skaņās!

                                                                             Semināra vadītājs un arī raksta autors – Dainis Krauklis

printēt
img_20180314_wa0000.jpg img_20180314_wa0001.jpg img_20180314_wa0003.jpg img_20180314_wa0005.jpg img_20180314_wa0006.jpg img_20180314_wa0008.jpg
<>


Jaunākās galerijas